Vakum sertleştirme sık kullanılan diğer bir adıyla vakum ısıl işlem olarak adlandırılan bu işlem temelde fırının içinde bulunan atmosferik basıncın proses öncesinde ve vakum pompaları yardımıyla dışarı atılmasından sonra yapılan sertleştirme ve meneviş işlemleri olarak açıklanabilmektedir. Özellikle takım çelikleri, yüksek hız çelikleri ve martenzitik paslanmaz çeliklerin sertleştirilmesi için sıklıkla tercih edilen bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Vakum Fırınlarında Isıl İşlemin Avantajları Nelerdir?
Vakum fırınlarında ısıl işlemlerin birçok avantajı bulunmaktadır. Ancak, kısaca bir iki başlık altında toplamak gerekirse, yüzey temizliği, tekrarlanabilirlik, homojenlik, distorsiyon (çarpılma)ve çevre olarak sıralamak mümkün olmaktadır.
Yüzey Temizliği
İşlem sırasında; fırın içinde tufal ya da kalıntı oluşturabilecek hava, inert gaz ya da kimyasal tuzlar bulunmadığından malzeme yüzeyi temiz ve parlak olmaktadır ve bu özelliği açısından da herhangi bir temizlik işlemine daha gerek duyulmaması sağlanmaktadır. Çünkü, malzemeler temiz ve parlak bir şekilde işlemden ayrılmaktadır.
Tekrarlanabilirlik
Vakum fırınında yapılan prosesler tamamen bilgisayar kontrolü altında gerçekleştirilmekte ve yapılan her işlem kayıt altına alınmaktadır. İstendiğinde aynı işlem birebir aynı olacak şekilde tekrardan yapılabilmektedir ve bu durum da işlemlerin aynı şekilde yapılabilmesine olanak tanıması açısından önemli olmaktadır.
Homojenlik
Vakum fırınlama işlemlerinin hepsi kapalı ve havasız bir ortamda yapıldığı için bütün malzemeye ısı dağılımı homojen bir şekilde dağılabilmektedir. Bu sayede de aynı şarjda ve işlem gören benzer malzemelerin sertlikleri mikroyapıları arasında herhangi bir büyük değişkenlik gözlemlenmemektedir.
Distorsiyon (Çarpılma)
Vakum fırınlarında yapılan işlemlerin hemen hemen hepsi; fırın ortamı, ısıtma ve soğutma süreleri, sıcaklık kontrolü gibi konularda oldukça hassas olduğu ve kontrol edilebildiğinden malzemelerde ısıl işlem sonrası herhangi bir şekil değişikliği, bozulması gibi sorunlar ile karşılaşılmamaktadır. Diğer sertleştirme ortamlarına kıyasla da bu risk oldukça düşük olmaktadır.
Çevre
Vakum fırınlama, proses esnasında hiçbir kimyasal madde ya da doğaya zararlı hiçbir gaz kullanılmadığından tamamen çevre dostu bir işlem olmakta ve çevre sağlığını, ozon tabakasını korumaktadır. Ayrıca, bu işlemler sırasında doğaya zararlı olabilecek hiçbir işlem yapılmadığı için çevre ile barışık bir işlem olduğunu söylemek yanlış olmamaktadır.