Aynı ya da farklı metal maddelerinin kendileri ergime işlemine girmeden 450°C’nin üzerinde ergiyen bir ilave metal yani sert lehim alaşımıyla birleştirildiği metoda sert lehimleme olarak isimlendirilir.
Sert lehimleme işleminde birleştirilen parçalar üst üste, alın alına ya da iç içe geçecek şekilde dizayn edilebilir. Bu durumun neticesinde ise sert lehim alaşımı birleştirme bölgesine kapiler olarak iletilir. Bu da sağlam ve sızdırmaz bir birleştirme işleminin gerçekleşmesine zemin hazırlar. Bu sert lehimleme metoduna kapiler lehimleme ismi verilir. Ancak, birleştirilecek olan parçalar V-, U-X- gibi kaynak ağzında açılır. Sert lehim alaşımı ile doldurularak birleştirme yapılıyor ise bu sert lehim yöntemine lehim kaynağı ismi verilir. Sert lehimleme işlemi sayesinde birleştirme maksadının dışında, yüzey kaplama hedefi ile de tercih edilir.
Sert lehim metodunda oksi-asetilen üfleci yani şalümosu, fırın, endüksiyon, lehim tabancası, elektrik direnci gibi ısı kaynaklarından herhangi biri tercih edilebilir. Birleştirme tasarımı, uygulama kolaylığı, üretim hızı gibi nedenlere bağlı olarak en uygun ısı kaynağı olarak ifade edilebilir. Sert lehim metodunun en sık tercih edildiği ve yoğun kullanıldığı üretim alanları; ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, bisiklet ve motosiklet imalatı, otomotiv sanayi, metal mobilya ve beyaz eşya sanayileri gibi alanlardır.
Sert Lehim Alaşımları
Sert lehim malzemeleri genel olarak ulusal ve uluslararası standartlarda sınıflanmış saf metaller ya da alaşımlardan meydana gelir. Bu standartlar çerçevesinde sert lehim alaşımları kimyasal komposizyonun yanı sıra ergime aralığı aynı zamanda da ilave metal tipi ve benzeri teknik özelliklere göre derecelendirir.
Sert Lehim Yüzeylerinin Hazırlanması
Sert lehimin kalitesi bakımından birleştirilecek yüzeylerin hazırlanması çok değerlidir. Çünkü, yüzeyler düzgün ve oksit, çapak, yağ, gres ve benzeri durumlardan bütünüyle arındırılmış olmalıdır. Yüzey hazırlığı yapılırken keskin kenar ve köşelerden kaçınılması ise bir diğer önemli noktadır. Bu yüzey hazırlığı ve temizlik mekanik ve kimyasal yöntemler sayesinde kolaylıkla gerçekleştirilir.
Temizlenmiş yüzeylerin ise çok fazla bekletilmeden sert lehimleme işlemine alınması gerekir. Çünkü bekleme süresi ne kadar uzarsa yüzeydeki oksitlenme o kadar artacaktır. Bu durumda aslında en temel anlamda yüzeyin lehimleme öncesinde tekrardan temizlenmesi gerekliliğini doğurur.