İndüksiyonla yüzey sertleştirme işlemi temel prensip bakımından incelendiğinde çekirdeğin mikroyapısını değiştirmeden ve etkilenmeden, dış yüzeylere sert hale getirilmiş bir katman kazandırmak maksadıyla, aşınma direncini, yüzey sertliğini ve yorulma ömrünü uzatmayı amaçlayan bir yüzey sertleştirme işlemi olmaktadır.
İndüksiyon sertleştirme işlemi belirli bölgelerde sertleştirilme işlemine tabii tutulacak demir bazlı parçaların mekanik özelliklerinin daha iyi bir performans sergileyebilmesi için kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanıldığı alanlar ise genellikle, güç aktarım organları, motor aksamları ve pres parçalarından oluşmaktadır. İndüksiyonla sertleştirme işlemi, şikayetleri/ hataları onarmak ve iyileştirmek için mükemmel bir uygulama alanı olmaktadır. Birincil faydası mukavemettir. Bunun yanı sıra yorulma ömrü ve aşınma direncinde söz konusu olduğunda parçalar tekrar tasarlamak zorunda kalınmadan, bölgesel iyileştirme işlemleri yapılabilmektedir.
İndüksiyonla Yüzey Sertleştirmenin Faydaları
Bu işlem ile sertleştirilen ürünler maddeler aşırı yüke maruz kalan parçalarda tercih edilmektedir. İndüksiyon sertleştirme işlemi sayesinde parçalar olası bir aşırı yüklenmeye karşı dayanabilecek şekilde derin ve sert bir yüz elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ise yorulma dayancı bakımından da son derece sert bir dış katmanın oluşmasına yardımcı olmaktadır ve böylelikle yumuşak olan çekirdek kolaylıkla korunabilmektedir. Bu özellikler temel anlamda burulma momenti ve darbeye maruz kalan yüzeyler için gerekli özellikler arasında sayılmaktadır. İndüksiyonla sertleştirme yöntemi her defasında tek bir bölge ile sınırlı kalması bakımından da boyutsal farklılıkların oluşması hususunda öngörü sağlayabilmektedir.
Proses Detayları
İndüksiyonla sertleştirme yöntemi çeliklerin ve diğer alaşımlı çelik maddelerin yüzeylerinin sertleştirilmesi için kullanılan bir yöntem olmaktadır. Isıl işlemin uygulanması hedeflenen parçalar bakır bobin içine yerleştirilmektedir. Daha sonrasında ise bakıra alternatif akım uygulanmaktadır ve parça sıcaklığının dönüşüm sıcaklığının üzerine çıkması için proses süreçlerine devam edilmektedir. Bakır bobinlerin üzerinde yer alan alternatif akımlar, işlem gördüğü sırada parçanın dış yüzeyinin dönüşüm sıcaklığının aşılmasına da neden olan manyetik bir alan yaratır.
Alternatif akımın meydana getirdiği manyetik alan ile parçalar dönüşüm sıcaklığının üzerinde ısıtılmakta ve su verilmektedir. Bu uygulama esnasında bakır indüktör bobini kullanılmaktadır. Böylelikle de belli bir frekans değeri ve güç düzeyinde akımı besleyen elektromanyetik bir işlemden söz edilebilmektedir.