Ana metali alüminyumdan oluşan alaşımlar “Alüminyum Alaşımlar” olarak adlandırılmaktadır. Alüminyum alaşımlar hafif alaşımlar olarak da bilinmektedir. Alüminyum alaşımları bakır, silisyum, çinko, manganez, magnezyum, demir, nikel, titan gibi elementler eklenerek oluşturulmaktadır.
Alüminyum alaşımlarının temel özellikleri hafif olmaları, ısı ve elektrik iletkenlikleri, ısıl işlemlere elverişli olmaları ve bazı kimyasal etkenlere karşı dayanıklı olmalarıdır. Alüminyum alaşımları döküme uygundur. Korozyona dirençli olmaları ve zehirlenme tehlikeleri yaratmamaları nedeniyle ilaç sanayiinde ve gıda maddelerinde koruma maddesi olarak tercih edilmektedir.
Isıl İşlem Uygulanabilen Alüminyum Alaşımlar
Alüminyum döküm alaşımlar homojen yapıda değildir. Bu alaşımlarda homojenliği sağlamak ve dokuyu inceltmek amacıyla ısıl işlem uygulanmaktadır. Bu alaşımlar temel olarak Al- Cu- Mg olarak sıralanabilir. Ancak bu alaşımlar 150°C sıcaklığın üstünde direncini yitirmektedir.
İnceltme
Alüminyum silisyum alaşımlarında %0,01 sodyum eki ile modifikasyon ya da inceltme işlemi gerçekleştirilir. Tane inceltme ise alüminyum titanyum bor alaşımları (Al-Ti-Bi) sıvı alüminyuma eklenerek tane inceltme işlemi gerçekleşir.
Alüminyum Alaşımların Döküm Özellikleri
Çekme
Çekme, hacim küçültmesi olarak tanımlanır. Bu özellik alüminyumda fazla olarak bulunmaktadır. Alaşım yapılarak çekme azaltılır ve diğer metallere kıyasla alüminyum alaşımların çekmesi yüksek olmaktadır. Çöküntü, çekme ve çarpıklıklar döküm hatası olarak meydana gelmektedir. Yüksek sıcaklıklar daha fazla çekmeye sebep olmaktadır.
Akıcılık
Sıvı metal kalıp boşluğunun tam olarak doldurulması akıcılık olarak bilinmektedir. Akıcılığı metalin bileşimi ve sıcaklığı, dökülen parçanın şekli, kalıbın özellikleri, kalıp ile sıvı metalin temas durumu akıcılığı etkilemektedir.
Alüminyum Alaşımların Hazırlanması
Alüminyum alaşımlarına giren elementlerin ergime dereceleri alüminyum elementinden fazladır. Bu nedenle Doğrudan alüminyuma katılması zordur. Ergime derecesi fazla olan elementlerin katılabilmesi amacıyla ön alaşım yapmak gerekir. Ergime derecesi alüminyuma yakın olan elementler (Mg, Zn) gibi sıvılarla flakslarla koruyarak katılabilir.
Titanyum, silisyum, krom, manganez gibi elementlerin katılmasında ön alaşım hazırlanırken özel döküm yöntemleri tercih edilmektedir. İlk olarak ergime derecesi yüksek olan elementler ergitilmektedir. Alüminyum buna katılmaktadır. Ekleme azar azar yapılmaktadır. Aynı zamanda sıvı karışımı yapılır.